Mer formhat än formhyllning?

Äckliga fimpar

Tanken med det här utrymmet är inte att dra igång en regelrätt blogg med dagliga uppdateringar. Istället blir det säkert så att jag ibland kommer att titta in och publicera små betraktelser ur vardagen som har med form att göra. Känner jag mig själv rätt så blir det mer formhat än formhyllning. Exemplen på bra form är begränsade, och det finns många andra källor och kanaler som är bra mycket bättre än jag på att vara uppdaterade där. Däremot finns dålig form precis överallt runt omkring oss … hela tiden.

Folk tänker helt enkelt inte på att all kommunikation behöver form. Allt ifrån layout, språk, formulering, typsnitt, storlek, radavstånd, marginaler, färger, sammanhang, etc, etc är avgörande byggklossar för att förmedla budskapet till mottagaren med så lite brus som möjligt. Vi har alla sett lapparna i trappuppgången skrivna med feta understrukna versaler och minst ett utropstecken efter varje mening. Effektiv kommunikation? Nej! (Jag är inte ett dugg oskyldig själv när det gäller lappar i trappuppgången, vilket bifogat exempel på en äcklig fimp-teckning jag satte upp visar.)

Vi har kommunicerat med varandra sedan tidernas gryning men det är först under de senaste decennierna de kommunikativa yrkesverktygen hamnat i varje människas hand. Dessa verktyg är otroligt kraftfulla men kräver kunskap, förståelse och eftertanke — vilket många missar. Ingen skulle komma på tanken att för första gången i sitt liv plocka upp en sax och sedan två minuter senare kalla sig frisör. Men när det gäller form är det fritt fram för alla. Och då blir det som det blir.

Som sagt, vi får se vad det blir av det här utrymmet. Nu kör vi.